sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Ihan eka tokokoulutus

Käytiin tänään Mystin kanssa FMBB:n järkkäämässä tokokoulutuspäivässä Klaukkalassa. Kouluttajina oli Pernilla Tallberg sekä Mirjami Mattila. Treeniaikaa oli 20min kummankin kouluttajan opeissa, eli yhteensä 40min. Mua vähän jänskätti alkuun miten Mysti toimii tokon merkeissä uudessa ympäristössä pitkän tauon jälkeen, ja häiriötäkin oli ihan mukavasti. Ennen omaa vuoroa piti päättää mitkä 2-3 asiaa haluaa käydä läpi kouluttajien kanssa. Liikkeiksi valitsin seuruun, noudon, kaukot sekä merkin kierron.Pernillan kanssa tehtiin noutoa sekä seuruuta. Mysti oli hieman ulapalla ja vilkuili ympärilleen, ei yhtään oma itsensä. Ärsytti se jo heti alkuun, mutta mun ois enemmän pitänyt tajuta leikkiä sen kanssa ennen meidän vuoroa eikä passiivisesti vaan mennä kehään. Tässä mulla on vielä niin paljon opittavaa.

Noutoa ei olla tehty piiiitkään aikaan (kuten ei kamalasti muitakaan tokojuttuja), eikä me sitä oikeastaan olla kokonaisena liikkeenä ikinä tehtykään. Sama ongelma oli edelleen, kuin aina ennenkin; Mysti syöksyy kapulalle tassut edellä. Tähän saatiin vinkiksi laittaa kapula ihan seinään kiinni, niin koira ei pääse tekemään sitä loppusyöksyä kapulalle. Mysti myös jolkottelee noudossa eikä todellakaan pala halusta hakea kapulaa, joten nyt alkaa vauhtinoutotreenit pihalla ja tehdään siitä sille ihan supersiisti juttu. Paljon vaan hetsausta, jotta koira lähtee ihan täysiä kapulalle. Kotona oli pakko tehdä vielä yksi noutotreeni, eikä Myy edes yrittänyt syöksyä sitä kohti, vaan nosti tosi kivasti. Seinävinkki oli siis todella toimiva, jes! Muita kuunnellessa tuli myös hyviä vinkkejä noutoon, kuten koiran lähettäminen vaikkapa agilityesteille (puomi, hypyt) kapula suussa josta koira saa vauhtia ja varmuutta liikkua kapula suussa. Nouto puretaan nyt 6 eri osaan, joka vaatii multa ihan älyttömästi malttia!

Seuruu meni alussa ihan haahuiluksi. Ihan kuin se ei olisi ikinä kuullut sanaa "seuraa". Pöh. Tässäkin mä olin kyllä aivan liian passiivinen, ja heti kun otettiin "lentävä lähtö" eli leikin ja hetsauksen kautta seuruuseen niin sain sille paljon paremman ja innostuneemman asenteen. Näitä mun pitäisi tehdä niin paljon enemmän, eikä aina vaan perusasennosta perusasentoon-seuruuta. Hirveästi taas oivalluksia ja vihdoin musta tuntuu, että tiedän kuinka lähteä etenemään seuruussa. Ehkä me siitä vielä kiva saadaan. Pernilla neuvoi korjaamaan edistämistä peruuttamisen kautta, jonka Mysti taitaa jo hyvin. Joka kerta kun Mysti lähtee edistämään, alan peruuttamaan ja näin korjaan sille taas oikean seuruupaikan. Tämä tuntui toimivalta vinkiltä.Lounastauon jälkeen mentiin Mirjami Mattilan oppeihin. Otettiin merkin kiertoa ja kaukoja, sekä vielä vähän seuruuta kun jäi pari minuuttia aikaa. Tällä kertaa tajusin leikittää Mystiä ennen meidän vuoroa ja se oli heti ihan eri fiiliksellä ja haahuilut jäi kokonaan pois.

Ensimmäiseksi treenattiin virittelyä ennen merkille lähettämistä; Mystin piti etsiä merkki katseellaan kun pidin pannasta kiinni ja hetsasin. Lähestyttiin merkkiä ja heti kun Mysti katsoi tötsää, päästin irti ja annoin käskyn. Tämä sujui ihan kivasti, vaikka Myyllä meni hetki tajuta että tässä tehtävässä ei ole tarkoitus katsoa mua silmiin vaan etsiä merkki. Kiertoakaan ei olla tehty aikoihin, joten siihen nähden ihan hyvä suoritus.

Kaukoihin otettiin takapalkka, sillä kouluttaja huomasi Mystin olevan voimakkaasti etupainotteinen kaukoissa. Olen sen kyllä itsekin huomannut, kun sen takapää meinaa aina nousta maasta vaihdon yhteydessä. Kouluttaja meni Mystin taakse ja vapautin sen sinne namipalkalle onnistuneen vaihdon jälkeen. Alkoi heti sujua tosi kivasti, vaikka Mystillä meni hetki hiffata mistä se palkka oikein tulee ja oli hieman hämillään. Tätä pitää alkaa ehdottomasti treenaamaan lisää! Itselleni takapalkka on vain niin tuntematon asia, mutta nyt aika opettaa Mysti (ja itseni) siihen. Muita seuratessa kouluttajat neuvoivat seiso-istu- vaihdossa käyttämään laatikkoa, jossa saa hiottua koiralle oikean liikeradan seiso-istu- vaihtoihin. Tästä sain pienen kipinän ottaa seisomisen mukaan Myden kaukotreeneihin.

Loppuun otettiin pieni seuruupätkä, siihen ei voi ikinä saada liikaa hyviä vinkkejä! Ongelmana tällä hetkellä meillä on siis edistäminen. Mirjami neuvoi ottamaan lelun oikeaan käteen selän taa, ja vapautan Mystin sille kun seuruu on oikeanlainen. Myy tajusi jutun nopeasti, ja seuruu tuntui olevan heti parempaa kun se odotti lelun tulevan takaviistosta. Kun Mysti alkaa oikeasti olemaan ajatuksen ytimessä seuruun kanssa, otetaan häiriö siihen mukaan. Kouluttaja kehui Mystin yritteliäisyyttä halua tehdä oikein ja näki siinä hieman pehmeyttä, joten tässäkin korostuu positiivisuuden tärkeys Mystin kanssa treenatessa.Päästiin tekemään lopuksi myös ryhmäpaikkis. Mysti meni ihmeellisesti vänkyräasentoon maahan, mutta muuten pysyi koko minuutin ajan hienosti paikalla, vaikka vieressä oli ekaa kertaa sille vieras koira. Otin lopuksi maahanmenon uusiksi, ja nyt se teki sen mallikkaasti. Yleisössä eräs nainen osasi huomauttaa, että teen pienen niiauksen koiraa kohti kun pyydän sen maahan. Ihanaa kun joku viitsii huomauttaa, itse en ole huomannut ollenkaan! Jatkossa tiedän kiinnittää huomiota siihen, etten anna vastaavanlaisia vartaloapuja koiralle.

Koulutuspäivä oli kaikenkaikkiaan mahtava! Sain valtavasti uusia ideoita, joista on varmasti paljon hyötyä mulle ja Myylle. Jäi todella hyvä fiilis kouluttajista ja itselleni palasi into treenata tokoa ja päästä soveltamaan omiin treeneihin näitä vinkkejä, mitä tänään saatiin. Pitäisi ehdottomasti käydä vastaavanlaisissa koulutuksissa enemmän, jos kerta olo on tämän päivän jälkeen näin motivoitunut ja innokas edetä tokohommissa Mystin kanssa. Se on oikeastaan aika pätevä penska!

4 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, Mysti on niin kaunis! Hyvän kuuloinen koulutuspäivä myös, motivoiduin jo pelkästään tämän lukemisesta :D Jäin miettimään, että mihin/miten laatikkoa käytettiin seiso-istu -vaihdoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kiva, että joku muukin sai tästä motivaatiota! Koiraa ohjattiin laittamaan etujalat laatikon päälle, jolloin seiso-istu- vaihtoa saa palkattua oikeaoppisesti; koira istahtaa taaksepäin, eikä eteenpäin. Ompas kamalan vaikea selittää! :D

   Poista
 2. Sulla on niin upeita kuvia! Ja olitte Mystin kanssa molemmat päteviä treeneissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Joanna! Vaikka omat fiilikset kyllä vaihteli laidasta laitaan treeneissä :DD

   Poista