sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Ulkotreenikausi (ja tokomotivaatio) on täällä!

Huih mikä työmaa meillä on edessä tokossa Mystin kanssa, mutta hiljaa hyvä tulee - kai? Me ollaan niin julmetun kauan hinkkailtu samoja asioita, eikä mikään tuntunut edistyvän. Myönnän kyllä, että syy on ihan täysin minussa ja ihan liian tosikkomaisessa tokoasenteessani. Välillä ahdistaa, kun mun olisi pitänyt tehdä niin monta asiaa toisin, ja nyt vasta alan näkemään niitä asioita. Oon ollut aina liian tosikko, aivan liian vaativa tokossa. Vaadin Mystiltä ihan liikaa ihan liian nopeasti, koska hetimullekaikkinyt. Viimeviikot olen opetellut rentoutumaan ja olemaan iloisempi ja eläväisempi ohjaajana, ja tuntuu että tänään hypättiin se maaginen askel eteenpäin; musta tuntuu oikeesti siltä että hommat alkaa sujumaan kerta kerralta paremmin! Motivaatiotakin on tullut tämän myötä rutkasti, kun olen opetellut olemaan paljon rennompi treenatessa, ja tajunnut, että treeni tuottaa tulosta. Asennemuutos siis auttaa oikeasti! :D Mysti haluaa ja yrittää tehdä oikein, joten on multa väärin olla liian vaativa näin nuorta ja kokematonta koiraa kohtaan. Ja hei - kevät on täällä ja ulkotreenikausi on alkanut, jes! Me ollaankin käyty nyt parin viikon aikana useasti vakkarikentällä treenaamassa, kun lumet ovat vihdoinkin poissa.

Seuruu on ollut meillä ongelmakohdista ongelmallisin jo pitkään. Mä oon ollut ihan hukassa palkkauksen suunnasta, jonka takia edistäminen on meidän uusin (joskin ei kovin toivottu) tuttava seuruun suhteen. Alusta asti vaadin Mystiltä ihan liian pitkiä seuruupätkiä, joka söi sen intoa, koska eihän se raukka täysin tiennyt mitä kuuluu tehdä. Tän kanssa me palattiin alkuun, ja aloin palkkailla pelkkää sivullaoloa ja katsekontaktia, sitten ihan parin askeleen verran seuraamista. Tällä me on saatukin kontaktia nyt paremmaksi, ja tänään kotitokoillessa tuli fiilis, että hei me oikeesti aletaan edistymään! Pitkä matka vielä siihen mihin pyrin, mutta nyt alkaa näyttää jo vähän paremmalta. Tänään mulla välähti ja tajusin palkkaussuuntani olleen aaaaivan väärä (miksi mä en ole tajunnut aikaisemmin?!), joka saa Mystin edistämään. Oon tunkenut sille namin ihan liian eteen, ja tänään annoin sille namin jopa liioitellusti taaksepäin. Ihan hetkessä seuruupaikka alkoi paranemaan! Tätä treeniä siis paljon lisää.
Merkin kiertoa on tullut aika paljon treenattua parin viikon aikana. Tötsä on autossa aina mukana, joten joka kerta sitä tekee vähän mieli treenata. Kiertoon ollaan saatu rutkasti vauhtia lelun avulla, ja pikkuhiljaa alkaa sujua sivulletulo kierron jälkeen. Tötsältä paluu on mukavan vauhdikas, mutta kiertoon lähteminen on vielä hieman löysä, tähän otetaan vinkkejä vastaan! Mysti on myös parantunut huimasti tötterön paikantamisessa, ja osaa bongata sen aika pitkänkin matkan päästä, kun sanon sille kysyvästi "missä kierrä". Ihan kivaa edistymistä suht lyhyessä ajassa.

Ihanan kamala ja kamalan ihana nouto. Pentunahan Mysti ei tuonut mun luokse mitään esineitä, vaan lähti huitelemaan lelu/esine suussaan ties minne. Tämä piti siis ihan oikeasti opettaa sille, ja nykyään se tuokin ihan nätisti kaikki lelut mun luokse, kun palkkaan sen heittämällä lelun. Ollaan nyt tehty vauhtinoutoa ja palasissa kapulan kanssa sivulle tuloa - molemmat ovat ihan kivalla mallilla! Kokonaisena liikkeenä noutoa ei kyllä tehdä vielä. Mystin nostoissa on vielä paljon hiottavaa, se mokoma edelleen tekee syöksyliikkeen kapulaa kohti, kun saapuu sen luokse. Myönnän, että nostotreenit ovat kyllä lähes nollassa. Nyt pitäisi ryhdistäytyä senkin suhteen. Ennen Mystille tuntui olevan hankalaa liikkua kapula suussa, mutta ollaan treenattu eri tehtävien suorittamista kapula suussa, joka on auttanut asiaan huimasti. ALO-luokan kapulanpito sujuu kivasti; Mysti ottaa kapulan halukkaasti suuhun, ei mälvää ja irroittaa nätisti käskyn kuultuaan. Siihen oon tosi tyytyväinen!

Ehkä kaikista eniten fiiliksissä olen Mystin paikkamakuusta. Se ei ole (mun muistikuvien mukaan) karannut kertaakaan paikkamakuusta. Mysti pysyy maassa tai istualteen just niin kauan kun se on mun käskyn alla. Paikkamakuun jälkeinen perusasennon ottaminen on aika tahmea, Mysti hiipii ylös sivulle-käskyn kuultuaan, joten tätä pitää viilata. Piilopaikkiksessa se ei lähde mihinkään, toki tätä ollaan tehty vasta minimaalisella häiriöllä ja max 30 sekunnin ajan, mutta silti olen aika tyytyväinen! Mysti tekee muutenkin niin kivalla asenteella ottamatta liikaa häiriötä muista, että treenaaminen sen kanssa on todella mieluisaa. Myy on taitava likka!

8 kommenttia:

 1. Hei vähänkö kuulostaa hyvälle! :) peukutus tokomotivaation löytymiselle ja rapsutuksia kauniille Mystille. Toivottavasti päästään jossain vaiheessa treenaamaan yhessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rapsut välitetty! Meidän pitää ehdottomasti käydä yhdessä treenaamassa :)

   Poista
 2. Olipa kiva löytää blogisi! Olen Mystiä ihastellut Facebookin aussieryhmässä. Se on niin hieno sekä kropaltaan että väritykseltään.
  - Heli ja Armas-aussie http://luimupupu.wordpress.com/

  VastaaPoista
 3. moi! ihana blogi : ) ehotus: vois olla tärkeetä kertoo villen massiiviselle tubeyleisölle selkeesti myös auspaiden mahdollisista huonoista ja vaativista puolista, jos koirat siellä esiintyy? pelkään et moni inspiroituu ja hankkii söpön merlen valmistautumatta siihen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Villellä on muistaakseni kyllä video, missä mainitsee myös rodun haastavuudesta :) Niitä "söpön merlen hankkijoita" löytyy valitettavasti niin kauan kuin merlejäkin, että tähän tuskin voidaan mitenkään suuresti vaikuttaa :'D

   Poista